#شیعه #امام_صادق
چرا ما شیعه جعفری هستیم؟
مذهب ما شیعیان، در دنیای اسلام مشهور است به مذهب جعفری، که از نام مبارک امام ششم ما، حضرت جعفر صادق (علیه السلام) گرفته شده است. شاید برای شما هم سوال باشد که چرا لقب مذهب ما شیعیان، از نام امامانی همچون امیرالمومنین (ع)، سیدالشهدا (ع) یا امامان دیگر (ع) گرفته نشده است. در این مقاله سعی داریم تا عللی را که باعث شد مذهب ما، مذهب جعفری نام بگیرد، به طور خلاصه مرور می کنیم.
♦️شرایط تاریخی ویژه
عصر امام صادق (ع)، دوران جنبش فکری و فرهنگی بود. استاد شهید مطهری برخی از عوامل پیدایش این جنبش را چنین خلاصه می کند:
?آزادی فکر و عقیده در اسلام راه را برای ایجاد یک نهضت علمی، هموار کرده بود.
?محیط آن روز، کاملاً مذهبی بود و مردم تحت تأثیر انگیزه های مذهبی، تشویق های پیامبر اسلام (ص) به دانش آموزی و دعوت قرآن به اندیشیدن، شور علمی فراوانی داشتند.
?ملت هایی که اسلام را پذیرفته بودند، سابقه فکری و علمی داشتند و به منظور درک عمیق تعلیمات اسلام، به تحقیق و جست وجو و تبادل نظر می پرداختند.
?هم زیستی مسالمت آمیز با غیر مسلمانان، به ویژه با اهل کتاب و برخورد علمی مسلمانان با آنان، بحث و بررسی و مناظره را به دنبال داشت.
تمام این شرایط موجب شد تا امام صادق (ع) علوم مختلفی را که البته تمام ائمه (ع) از آن برخوردار هستند گسترش دهند و بتوانند فقه اسلامی را به طور گسترده و برای عموم مردم آموزش دهند.
❇️فعالیتهای خاص امام صادق (ع)
هر یک از ائمه ی اطهار (ع)، با توجه به زمان و شرایط ویژه ای که در هنگام امامت آنها حاکم بود، عملکردهای متفاوتی داشتند و همین امر موجب شده است تا هر یک از ایشان، در زمینه ای خاص برای شیعیان زبانزد باشند. علت دیگری هم که مذهب شیعه را مذهب جعفری می نامیم، همین فعالیتهای خاص امام جعفر صادق (ع) با توجه به شرایط آن روزگار است. در اینجا بخشی از این فعالیتها را مرور می کنیم:
? احیای احادیث
خلفا، بعد از پیامبر (ص)، اجازه ی نشر احادیث را نمی دادند و از طرف دیگر در دوران معاویه، جعل حدیث به شدت رواج یافت. این شرایط تا دوران امام باقر (ع) ادامه داشت تا اینکه ممنوعیت نشر حدیث برداشته شد، اما از آنجایی که احادیث جعلی بسیاری رواج پیدا کرده بود، تنها منبع موثق برای تشخیص حدیث صحیح، امامان بودند. از این رو در دوران امام باقر و امام صادق (ع) مذهب شیعه احیا شد و در اغلب کتب حدیث ما بیشترین احادیث را به نقل از این دو بزرگوار می بینیم و بیشترین احادیثی که مبنای مسائل و احکام فقهی می باشند از این دو امام بویژه امام صادق (ع) نقل شده است.
✳️گسترش دانش شیعه
مذهب شیعه، تا زمان امام صادق (ع)، فرصتی برای نشر گسترده پیدا نکرده بود. اما در آن زمان، امام (ع) با تشکیل دادن کلاسهای درس و حلقه های مباحثه، بیش از چهار هزار شاگرد تربیت کردند و مذهب شیعه را در بیشتر کشورهای آن زمان ترویج کردند. شیخ مفید می نویسد: به قدری علوم از آن حضرت نقل شده که زبانزد مردم گشته و آوازه آن همه جا پخش شده است.
✅پایه گذاری و گسترش برخی علوم
تا قبل از زمان امام باقر و امام صادق (ع) علومی مثل فقه، کلام، فلسفه، حدیث و … به اوج شکوفایی رسید و حتی دانشی مثل فقاهت، در همان زمان بود که پایه ریزی شد.
???????
@mouood.org
آخرین نظرات