شرط بخشش گناه
در آيه 135 سوره آلعمران در باره شرايط كساني كه بخشيده ميشوند ميفرمايد:
(وَ الَّذينَ إِذا فَعَلُوا فاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ ذَكَرُوا اللهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْ وَ مَنْ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ اللهُ وَ لَمْ يُصِـرُّوا عَلي ما فَعَلُوا وَ هُمْ يَعْلَمُون)
آنهايي كه مرتكب گناه كبيره شدند، اشتباه كردند و نفهميدند و آلوده شدند و به خودشان ظلم كردند و سپس توبه كردند و به گناهانشان ادامه ندادند، خداوند گناهانش را ميبخشد، و اصلا غير از خدا كسي نميتواند ببخشد.
منظور اين آيه اين است كه كساني كه بعد از توبه، به گناه ادامه ندادند خداوند آنها را ميبخشد. پس اين آيه، توبه را مقيد به اين شرط نموده است كه آدم بعد از توبه، به گناه برنگردد و گناه را تكرار نكند. چون صريح آيه دارد: )وَ لَمْ يُصِـرُّوا عَلي ما فَعَلُوا(؛ ديگر پافشاري بر گناه نكند. چرا كه ادامه گناه يك حالتي را در انسان ايجاد ميكند كه ديگر ياد خدا هم براي او فايدهاي ندارد. چنين شخصي اسم خدا و اسم انبيا را ميشنود و گريه مردم را هم ميبيند، اما اثري در او نميگذارد و نسبت به ظلم به مردم و بردن مال آنان وگناهان مربوط به شهوت و شكم و ديگر گناهان بيپروا ميشود و از راه خلاف برنميگردد.
امام صادق (ع) ميفرمايد: وقتي اين آيه نازل شد شيطان تمام نيروهايش را جمع كرد و گفت واي برما! همه گفتند چه خبر است؟ گفت با آمدن اين آيه، من و شما همه بيچارهايم و اگر همه مردم به آن عمل كنند خدا همه آنان را ميبخشد. اكنون كدامتان ميتوانيد جلوي عمل به اين آيه را بگيريد؟ يكي از آنها بلند شد، گفت من. شيطان گفت: چه كار ميكني؟ گفت فلان كار را، گفت فايدهاي ندارد، بنشين. ديگري بلند شد و گفت: من ميتوانم. گفت: تو چه ميكني؟ او هم كار ديگري را گفت. شيطان پيشنهاد او را هم نپذيرفت. يكي از آنها به نام وسواس خناس برخاست و گفت: من در گوش آنها مرتب زمزمه ميكنم و ميگويم كه گناه بكنيد كه خدا ارحم الراحمين است و شما را ميبخشد. گفت: آفرين، اين كار تو است و تو ميتواني مردم را جهنميكني، برو و در گوش آنان وسوسه كن كه خدا كريم است و اين آيه را از يادشان ببر!
پس بايد توجه داشت كه همان خداي كريم كه فرموده وقتي توبه كنيد ميبخشم، شرط نيز گذاشته و فرموده كه ديگر نبايد به گناه برگرديد. آري خدا كريم و بخشنده است، اما نسبت به توبه كننده، نه نسبت به مسخره كننده!
آخرین نظرات