«شرایط ظهور»؛ یعنی، زمینههایی که امکان تحقق ظهور امام عصر علیه السلام را فراهم میآورد و آن را امری منطقی و لازم مینمایاند. شرایط ظهور با نشانههای ظهور تفاوت دارد؛ برای مثال وجود تعداد الکافی از پاکدلان برای آغاز انقلاب جهانی در شمار «شرایط ظهور» میگنجد؛ ولی ندای آسمانی و خروج سفیانی، از «نشانههای آن» شمرده میشود.
البته هر دو باید پیش از ظهور تحقق یابند؛ زیرا ظهور پس از آشکار شدن همه شرایط و نشانههای حتمی آن رخ میدهد؛ وگرنه به تحقّق مشروط قبل از وجود شرط و نیز دروغ بودن روایات نشانههای ظهور - که درستیشان به طور متواتر و قطعی احراز شده است - میانجامد.
? تاریخ الغیبة الکبری، ص 395
پارهای از تفاوتهای شرایط و نشانههای ظهور عبارت است از:
1. توقف ظهور بر شرایط، توقفی واقعی و از نوع توقف معلول بر علت است؛ ولی علامات تنها نزدیک شدن زمان ظهور را مینمایانند. از این رو، وقوع ظهور، بدون تحقق این نشانهها ممکن است.
البته پارهای از نشانهها - مانند خروج سفیانی و قتل نفس زکیّه - با شرایط ظهور ارتباط عنصری دارند؛
یعنی، از نتایج عصر فتنهها و انحرافانند و به آماده سازی یکی از شرایط ظهور میانجامند.
2. تحقق هم زمان همه نشانهها یا گردآمدن آنها در یک زمان، ضرورت ندارد. نشانهها میتوانند با فاصلههای بسیار اتفاق افتند و در زمان واحد گرد نیایند؛ ولی شرایط چنین نیستند. در نهایت باید تمام شرایط با هم محقق شوند و در یک زمان اجتماع کنند تا ظهور پدید آید.
3. علایم پیش از ظهور، پدید میآیند و از میان میروند؛ ولی شرایط کمی پیش از ظهور رخ میدهند و بعد از تحقّق ظهور نیز باقیاند.
? همان، ص 400 - 396
آخرین نظرات