علت سردی پس از خوردن برخی میوه های مزاج گرم چیست؟
باسلام خدمت استاد طالقانی عزیز
احتراما به عرض میرساند با اینکه در منابع آمده است که انگور,خربزه,تخم مرغ,گلابی و… گرم وتر است اما من وقتی اینها رو هر وقت چند روز پشت سر هم میخورم حالت سردی میگیرم و بدنم درد میگیره.
لطفا راهنمایی بفرمایید.
البته من گاهی گرممه گاهی سرد و زیاد هم عرق میکنم.
پاسخ استاد طالقانی:
باعرض سلام
درست است که این میوه ها گرم وتر هستند اما میوه هایی امثال انگور ,خربزه وحتی گلابی در افراد سرد مزاج یا حتی افراد دو مزاجه که غلبه دو خلط دارند, بهتر است با مصلحات مصرف شود.
چون انگور ,خربزه و حتی گلابی (گلابی کمتر) به علت داشتن رطوبت ذاتی در خود, موجب ازدیاد و ماندگاری بیش از حد رطوبت در بدن میشود.
رطوبتی مانند آب ،سریع جذب وسریع از بدن دفع میشود ،اما رطوبت میوه جات به علت سنخیت با بافتها ،سریع جذب میشود اما ماندگاری آنها دربافتها به علت علاقه بافتها به این رطوبت در بدن زیاد است.
به همین علت افزایش این رطوبت و ماندگاری آن موجب اطفای حرارت و افزایش سردی میگردد.
در اصطلاح مثل خربزه را میتوان مرکب القوا نامید.
برای همین میگویند کسی که خربزه خورده باید پای لرزش هم بشینه.
چرا؟
چون گرمای لطیف آن، سریع در عرض چند دقیقه بدن را گرم میکند. حتی گاها موجب حساسیت میشود ،اما تکرار مصرف آن موجب سردی میشود.
یا انار
انار شیرین هم مرکب القواست.
وقتی فرد انار میخورد ،گرمای لطیفی را حس میکند که به سمت پوستش جریان پیدا کرده است ،اما بعد از چند ساعت به آرامی بدن را خنک میکند.
انگور،خربزه،انار و…ضمن توضیحات مذکور چون موجب حرکت خلط بلغم در بدن (یعنی بلغم در یک مکان ساکن و بی آزار بوده و بعد با حرکت خودش واثراتش را نشان میدهد ) میشوند ،در نتیجه موجب نمایان شدن اثرات بلغم میشود.
در خصوص تخم مرغ نیز عرض کنم ،سفیده تخم مرغ سرد و بلغم و زرده آن گرم است. اما در تخم مرغهای ماشینی و صنعتی به علت تغذیه نادرست و کمی تحرک و… زرده آن نیز حرارت خود را از دست میدهد. لذا بهتر است تخم مرغ را نیز با نمک وکمی زرد چوبه و روغن زیتون مصرف شود.
با سپاس از مطلب خوبتون