دروغ حق الناسه یا حق الله ؟؟؟برای جبرانش باید چیکار کرد؟ینی چجوری باید جبران کرد؟
پاسخ:
دروغ از جمله موارد تضییع حق الله است. حق الله اصطلاحاً به حقوقی می گویند كه خدا آن ها را بر انسان واجب كرده، وظیفه انسان قرار داده است. مثلاً نماز خواندن و روزه گرفتن حق الله است. عدم رعایت حقوق الهی گناه محسوب می شود. برای توبه از آنها نیاز به توبه و جبران است.
در روایات دروغ در جمله گناهان كبیره شمرده شده و عقوبت سختی برایش بیان شده است. با این همه، هر دردی دوا و درمانی دارد، داروی گناهان، استغفار و طلب عفو از پیشگاه ذات پاك الهی است. توبه موجب بخشش گناه شده و صفحه قلب را از آلودگی پاك و تیرگی را مبدّل به روشنایی می سازد. به شرطی كه توبه اش حقیقی باشد. خداوند او را می بخشد و او را دوست می دارد.(1)بنابراین راه جبران گناه دروغ توبه است. توبه از آن استغفار و اظهار پشیمانی به درگاه الهی است.
البته گاهی دروغ جنبه حق الناسی نیز پیدا می كند و آن در جایی است كه از ناحیه دروغ به كسی آسیبی وارد شده، اعم از مالی یا اجتماعی، كه باید جبران شود. در صورت امكان از شخص آسیب دیده، طلب حلالیت شود. به این معنا كه اگر انسان به دروغ سخنی بگوید و در آن به شخصی نسبت بدی بدهد و وی را متهم كند، برای توبه از آن فقط لازم است از خدا در مورد گناهی كه انجام داده، استغفار و توبه كند.
اما اگر با دروغی كه گفته، ذهنیتی در دیگران نسبت به شخص مورد اتهام ایجاد كرده، باید سعی نماید ذهنیّت منفی دیگران را كه با سخنان او ایجاد شده، برطرف نماید . در مواردی كه چاره ای جز اعتراف وجود ندارد ،مثل جایی كه شهادت دروغ داده ، باید با اعتراف به دروغ ، اشتباه خود را جبران كند.
موفق باشید.
پی نوشت:
1. شوري(42) آیه 25.
آخرین نظرات